“NIEKO NĖRA TIKRO, VISKAS YRA LEIDŽIAMA“ F.NYČĖ

maro dienaGyvenu aš Bėdose. Nors tiksliai gal ir nežinau. Gali būti, kad ir Pohuliankos rajono pakraštys. Žodžiu, ant ribos. Kartais, ypač savaitgaliais, einu pasivaikščioti po Universiteto dominijos ar Rotušės rajonus, tenka ir prie Navigatorių bokšto pasižvalgyti. Būna reikalų ir Juodėsiuose. Nors šiaip, Vilnių nelabai ir pažįstu. Dar tik keli metai kaip šiame mieste įsikūriau. Ir džiaugiuosi, kad visgi teko. Nors ne laisvasis Aljanso miestas, bet visgi laisvos valstybės sostinė. Ilgai pratinausi, jaukinausi. Ir džiaugiuosi, kad teko pamatyti visiškai kitokį miesto veidą “Vilko valandoje“.

Kaip banaliai beskambėtų, bet labai laukiau tęsinio naiviai tikėdama, kad veiksmas ir toliau vyks (kažkaip nekyla pirštukai rašyti “rutuliosis“) Vilniuje. Labai klydau ir tikrai buvo verta. Dar neteko skaityti nieko panašaus apie Kauną. Legendų girdėti teko, bet taip tobulai suguldytų į bendrą kontekstą – neteko. Bravo!  Nereikia jokių kabučių – taip rašo tikri rašytojai. Netikėjau, kad galima perskaityti knygą per dieną, bet pasirodo galima. Nesu didelė fantastikos gerbėja, dažniausiai jos iš viso neskaitau, bet, nepaisant to, labai tikiuosi ir laukiu šio romano tęsinio. O jis juk būtinai turi būti, nes reikia gi sugrąžinti Antaną Sidabrą. Kaipgi Vilnius be savo legato. O ir Lietuvos uostamiestis tikriausiai eilėje laukia. Pajūryje pamaryje daug legendų, prietarų ir mįslingų nutikimų būta. Vilniaus legatas tikrai turėtų ten darbelio. Tik, nereiktų taip greitai jo bendražygių galabyti. Pagalba visgi gali praversti. Ai, ir dar, nereikia tų fatališkų moteriškių raudonais plaukais – ir be jų vyrams rūpesčių pakanka. Tiesa, Žemaitei tai netaikoma, kaip ne kaip mūsų klasikė.. Nors ir ne fatališka, bet drąsi moteris. Tiek kovos lauke su Apsėstaisiais, tiek  popieriuje – pirmoji moteris, išdrįsusi rašyti.
Na, o dabar – ausinuke skambant M. K. Čiurlionio “Jūrai“ ar “Miškui“ (pagal skonį), dar kartą pervertus Žemaitės “Marčios“ puslapius pirmyn į Kauną Soboro lankyti bei fortų apžiūrinėti. Iki šiol Kauno IX forto muziejuje vienų lankytojų į požemius neleidžia – nežinia kur jie veda ir ką juose gali sutikti.

Parašykite komentarą